ÖSSZETEVŐK:
termékhez felhasznált gyümölcsök kiválasztásánál törekedtük arra, hogy azok a lehető legnagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkezzenek és a lehető "legtisztább" környezetben teremjenek. A Flavon kizárólag természetes anyagokat tartalmaz. Nem tartalmaz tartósítószert!
A felhasznált sötét színű, bogyós gyümölcsök különösen értékesek. Egyes elemeket, vegyületeket a "hagyományos" gyümölcsfélékhez képest többszörös mennyiségben tartalmaznak. A "vadgyümölcsökben" meghökkentő mennyiségű antioxidáns (elsősorban C-vitamin és különböző színanyagok) található, amelyek az immunrendszert erősítik, fokozzák a szervezet ellenálló képességét. Az összetevők mindegyike régóta használt a népgyógyászatban, így hatásuk már évszázadok óta ismert. Ezek hatását nem csak egyesíti a Flavon , hanem a kiváló szinergiának köszönhetően fokozza is azokat.
|
|
Fekete áfonya
A fekete áfonya ma is jelentős szerepet tölt be a népi gyógyászatban, ahol leveleit és termését egyaránt hasznosítják.
A fekete áfonya termése kiemelkedően magas kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor és csersav tartalmú. Ezen kívül gazdag A-, D- és C-vitaminokban is.
Rendkívül gazdag antioxidánsokban (antocianidinek, tanninok), melyek bioaktív tulajdonságúak.
A fekete áfonyának talán a keringésre, a keringési rendszerre kifejtett jótékony hatása a legismertebb. Hatékonyan alkalmazzák megpattant hajszálerek és visszértágulás kezelésére. Mérsékli a hajszálerek törékenységét, az erek időskori sérülékenységét. Sikeresen alkalmazzák visszértágulati szindrómák (görcsök, boka és vádli dagadása, zsibbadás), keringési elégtelenségek esetén. Ismert továbbá kapilláris - keringést javító tulajdonsága, ami miatt operáció előtt a kapilláris erek erősítésére használják. Ezen kívül magas a csersav- és foszfortartalma, kitűnő vértisztító gyümölccsé teszi.
A fekete áfonya nagyban hozzájárul a szem és a látás egészségéhez. A szem kapillárisereinek javításával segíti a szem megfelelő vér/oxigén ellátását. Segít szürkületi vakság esetén, csökkenti a retinában a kollagén lerakódását (hályogképződést), gátolja a diabéteszes glaukóma kifejlődését.
Jó hatásfokkal alkalmazható húgyúti problémák, felfázás megelőzésében és kezelésében. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol, különösen kedvező hatása van a nemi mirigyekre. Gyógynövényként a fogínygyulladás régről ismert orvossága. Antibakteriális hatása is ismert. Hatékonyan alkalmazható hasmenés és gyomorbajok esetén.
|
|
Fekete ribizli
A fekete ribizlit, mint gyógynövényt már az ókori rómaiak is ismerték. "Köszvénybogyó"-nak nevezték, mivel a leírások szerint köszvény ellen, vértisztítónak és reumaellenes gyógyszerként használták. Gyógyító hatását a mai tudomány is felfedezte.
A fekete ribizli különösen magas gyógyhatású növény, ezért többen mellékhatás nélküli ún. természetes "gyógyszer"-nek is nevezik. C-vitamin tartalma jóval magasabb, mint a citrusféléknek, ezen kívül gazdag még A-, E-, B- és D-vitaminokban. Sok élettanilag értékes gyümölcssav található benne, és pektintartalma vetekszik az almáéval. Tartalmaz továbbá karotint és vasat is.
Univerzális hatóanyagai miatt több betegség megelőzésére, kezelésére is alkalmas. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erősítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. B-vitamin tartalma idegvédő hatású. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetően növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetően a gyermekek és nők vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere.
Jó hatással van a keringésre. A mai korszerű laboratóriumi analitikai módszerek kiderítették, hogy olyan életfontosságú hatóanyagokat tartalmaz, amelyeknek érfalvédő, érelmeszesedést gátló, vérnyomáscsökkentő hatása van.
A legjobb természetes vízhajtó szer, így jó méregtelenítő. Fokozza a nátriumürítést, de a fontos káliumot a szervezetben hagyja. Alkalikussá teszi a vizeletet, oldja a húgykősav sóit, ezért ajánlott a reuma és köszvény gyógyításában.
Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a magas triglicerid- és koleszterinszint.
Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól! A sárgaságot egyedül képes leküzdeni!
|
|
Fekete bodza
A fekete bodza hazánkban őshonos növény, szinte mindenhol megtalálható utak mentén, vízpartokon. Gyűjtése évszázadok óta folyik, a népgyógyászatban szinte minden részét felhasználják. Régen úgy tartották, hogy a bodza a szegény ember gyógyszeres szekrénye. A népi gyógyászatban szinte minden részét felhasználták.
A kutatási eredmények alapján bátran kijelenthetjük, hogy a fekete bodza összetételénél fogva az egyik legkiválóbb és legegészségesebb gyümölcsünk. Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek az egészséges élethez nélkülözhetetlenek. C-vitamin tartalma, több mint duplája a citrusokénak. Jelentős a B1-, B2- és B6-vitamin, valamint a niacin-tartalma. Folsav tartalma is igen figyelemre méltó. Ásványi anyag tartalma szintén kimagasló. Legfontosabb a vastartalma, mely nagyon fontos a vérszegénységben szenvedők számára. Kalciumból, magnéziumból igen kiemelkedő. Jelentős még a foszfor illetve a kálium tartalma. Szinte valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. Kimagasló színanyag-tartalma is, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a bodza az egyik legrégibb európai festőnövény is.
A termések enyhe hashajtó és vizelethajtó és izzasztó hatásúak. Vizelethajtó tulajdonsága miatt felhasználható magas vérnyomás, lábduzzanat kezelésénél.
Ajánlható vérszegénységben szenvedőknek, de idős, vagy betegségből lábadozó embereknek is.
Ezen kívül ismert a termés láz- és fájdalomcsillapító hatása is. Kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál.
Hatóanyagai elősegítik az emésztést, illetve érerősítő tulajdonsággal is bírnak.
Reumatikus panaszoknál is alkalmazzák. Kozmetikai használat esetére a legjelentősebb hatóanyagai az AHA savak.
|
|
Kékszőlő
A vörösborok jótékony hatása - altató, nyugtató - már évezredek óta ismert. Mára kiderült, hogy a kékszőlő hatóanyagai ezeken a hatásokon kívül jelentős antioxidánsok, tehát az általános stresszel szemben erősítik az ellenálló képességünket.
A kékszőlő tartalmaz jelentős mennyiségben káliumot, szelént, ásványi savakat, emellett jelentős színanyagtartalommal bír. A héjában található antocianin és proantocianin segíti szervezetet, hogy a vitaminokat megfelelően hasznosítsa.
Japán és amerikai kutatók megállapítoták, hogy a kékszőlő tartalmaz egy rezveratrol nevű anyagot, amely a daganatos betegségeket is megfékezheti az emberi szervezetben, tehát nagyon jelentős megelőző lehet.
Jótékonyan hat a szív- és érrendszer működésére. Gyorsítják a vérből a koleszterin kiürülését, valamint stabilizálják az érfalak rugalmasságát biztosító rostokat. Hatékonyan alkalmazható vérnyomásproblémák kezelésekor is.
Ezen kívül javítja az emésztést is.
|
|
A cékla
A cékla a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyógyhatása már régóta ismeretes. Húsos gyökerét, levét már az asszírok is fogyasztották, az ókori görögök céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak ismereteink szerint lázcsillapításra használták. Angliában, már a középkorban roboráló szerként használták. Az indiai orvoslás kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót, ezen kívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak, valamint fito-vegyületeknek köszönheti. Tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat, béta-karotint, niacint és biotint. Folsavban rendkívül gazdag. Ásványi anyagai a vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, jód, bór, mangán, kén, kobalt, lítium és stroncium. Fitovegyületei: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok.
A cékla értéke a sötét színű levében van, amely betanint tartalmaz. A betanin jelentős antioxidáns, gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású. 1961-ben hatalmas eredményt jelentett. Ferenczi Sándor felfedezése, aki megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatású, így hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben; gátolja a ráksejtek szaporodását.
A huszadik századi orvosok babonának tartották a cékla "vérszaporító" hatását, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz: a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket. A cékla az a zöldségféle, amelyből a test a legjobban tudja hasznosítani a vasat. Sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.
A cékla cholin-tartalmának szintén több kedvedzően hatása is van. Pozitívan hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Májtisztító hatású, főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Tisztítója továbbá a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.
Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.
A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést és fejlődést, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.
Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat. A kéntartalmú aminosavak (metionin) rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek. A cékla hatóanyagai révén hozzájárul a sav-bázis egyensúly fenntartásához. Továbbá kiváló influenza és hűlés elleni szer. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni rendszeres fogyasztása.
|
|
Homoktövis
A homoktövist több mint ezer évvel ezelőtt a Kínában élő tibeti doktorok sokféle betegség kezelésére használták, így úgy vonult be a köztudatba, mint klasszikus tibeti gyógyszer.
Azóta hatóanyagaival kapcsolatban számos kísérletet végeztek. A kísérletek különböző területeken vizsgálták a homoktövis hatásosságát, a növényi hatóanyagok terápiás értékeinek feltárása érdekében.
A homoktövis gazdag C, B1, B2, E vitaminban, található benne kalcium, magnézium és cink is. Magas C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer", kiválóan alkalmas a meghűléses betegségek megelőzésére.
Tudományos kísérletek támasztják alá, hogy nagymértékben elősegíti a sebek hámosodását és a gyógyulását. Hatékonyan alkalmazható égési és fagyási sebekre, bőrfertőzésekre és fogínygyulladás kezelésében.
Jó fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Fokozza a szervezet védekezőképességét.
A homoktövist flavonoid vegyületek szerteágazó spektruma jellemzi, melyek jótékony hatással vannak a szívizomzatra, javítják a szívritmus rendellenességeket, a szívműködést.
Zsíroldó és anyagcsere fokozó hatásának köszönhetően rendszeres használata segít az optimális testsúly megtartásában. Ezen kívül hatékonyan alkalmazható a gyomor- és nyombélfekély kezelése során. Májvédő hatása is ismert.
A homoktövisen végzett kísérletek eredménye azt mutatta, hogy a növény hatóanyagai gátolják bizonyos tumorok növekedését, enyhítik a rákos betegek sugárterápiája által kiváltott sugárkárosodásokat.
Gátolja a kezdődő hajhullást és a korai ráncosodást Altáji gyógyítóként is alkalmazzák.
|
|
AZ ANTIOXIDANSOKRÓL
Mi az antioxidáns?
Az antioxidánsok az élelmiszerekben természetes formában található vegyi anyagok. Egyfajta védőpajzsként működnek az ártalmas, oxigént tartalmazó molekulákkal szemben, amelyeket más néven szabad gyökökként ismerünk.
A szabad gyökök, az oxidáció eredményeként, a szervezetben mindenhol termelődnek: hormonális hatásokra, nem megfelelő életmód hatására, káros szokások, nem elegendő pihenés, nem megfelelő minőségű táplálkozás eredményeképpen. A szabadgyökök megpróbálnak a sejtekben található proteinekhez, zsírokhoz és egyéb genetikai anyagokhoz kapcsolódni, amely összekapcsolódás a sejtek károsodásához vezet, mely károsodás újabb szabad gyökök felszabadulását eredményezi. Sejtjeink tehát egész életünk folyamán ki vannak téve a szabad gyökök által okozott károsodásnak: roncsolják a bőrszövetet, károsítják a szöveteket, megnehezítik a sejtek önregenerálódását. Ezzel nem csak a bőr öregedésének, hanem akár a rák, az izületi gyulladások, az asztma, bizonyos szívbetegségek, a szenilitás, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a degeratív szembetegségek okozói is lehetnek. A kutatók feltételezése szerint a szervezetbe juttatott antioxidánsok segíthetnek a fent említett betegségek megelőzésében, illetve lassíthatják az öregedés folyamatát. Káros tevékenységük a megfelelő előrelátással minimálisra csökkenthető.
|
|
|
|
Természetes antioxidánsok
Antioxidánsokat a szervezet is termel, hogy védje magát a szabadgyökök romboló hatásától, azonban kívülről is bevihetünk szervezetünkbe a megfelelően összeválogatott táplálékokkal és táplálék-kiegészítőkkel (GéSz Flavon max). Erre a kiegészítésre a modern világban különösen szükség van, mivel a megváltozott levegőminőség, elkényelmesedésünk, az irodába zárt élet, a rohanó táplálkozási mód megsokszorozza a szabadgyök termelődést. Az azonban nem mindegy, hogy milyen étrend-kiegészítőt választunk. Csak a fito-tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag, természetes (nem szintetikus!) étrend-kiegészítők, a megfelelő mennyiségben és minőségben segíthetnek a megelőzésben. Az antioxidánsok számos változata fellelhető a különböző élelmiszerekben. A legismertebb természetes antioxidánsok: E-vitamin, C-vitamin, cink, magnézium, szelén. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ezeken kívül más anyagok is vannak a zöldségekben és gyümölcsökben, amelyek szintén hozzájárulnak a szervezet antioxidáns képességének növeléséhez. Ilyenek például a flavonoidok (természetes színanyagok) vagy más fenolvegyületek is. Az is bizonyított, hogy az antioxidánsok munkájukkal egymást támogatják, például a bioflavonoidok a C-vitamin hatását fokozzák, és gátolják annak lebomlását. |
|
|
|
Flavonoidok
A flavonoidok antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagok. Élettani hatásukról az elmúlt negyven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok. Szent-Györgyi Albert már 1936-ban kimutatta, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin, naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét és permeabilitását. Napjainkban a legtöbb kutatócsoport a flavonoidok antioxidáns, egészségvédő és betegségmegelőző hatását helyezi előtérbe.
A flavonoidok valamennyi növényi élelmiszerben megtalálhatók, azonban nem azonos koncentrációban, mennyiségben. A sötét színű bogyósok különösen jelentős színanyag-tartalommal bírnak. |
|
A kutatások szerint a flavonoidok elsődleges tulajdonságai a következők: |
|
- antioxidáns hatás és szabadgyök-befogás
|
- immunmoduláns és gyulladáscsökkentő hatás
|
- asztmaellenes és antiallergén hatás
|
- más enzimek aktivitásának módosítása, általában gátlása
|
|
|
- véredényrendszer működését, állapotát befolyásoló hatás
|
|
|
|